SMAK – jeden z podstawowych zmysłów
dostępnych organizmom,
służący do chemicznej
analizy składu pokarmu.
U wielu organizmów smak i węch nie są oddzielone.
Odczuwany smak pokarmów zależy nie tylko od receptorów
smakowych, ale również węchowych. Ludzie mają 5 rodzajów receptorów
smakowych, odpowiadających z grubsza ważnym grupom substancji chemicznych znajdujących się w
pożywieniu:
Od niedawna postulowana jest też zdolność do
wykrywania smaku niektórych kwasów tłuszczowych.
SMAK CZŁOWIEKA W LICZBACH:
SMAK
CZŁOWIEKA W LICZBACH |
|
Liczba smaków |
5 |
Liczba kubków smakowych |
~10000 |
Liczba receptorów smakowych w każdym kubku |
50-150 |
Próg wrażliwości na smak słony (NaCl) |
0,5
g/dm3 |
Czas reakcji na smak słony |
~0,3
s |
Próg wrażliwości na smak słodki(sacharoza) |
4
g/dm3 |
Próg wrażliwości na smak kwaśny (HCl) |
0,02
g/dm3 |
Próg wrażliwości na smak gorzki (chinina) |
0,0003g/dm3 |
Czas reakcji na smak gorzki |
~1 s |
JĘZYK – wieloczynnościowy narząd, twór mięśniowy jamy gębowej kręgowców. Głównym zadaniem języka jest podsuwanie pokarmu pod zęby, mieszanie pokarmu w czasie żucia i przesuwanie kęsów pokarmu do gardła, lecz niektóre gatunki używają go również do innych celów. Dla przykładu:
BUDOWA JĘZYKA
Język jest wałem mięśniowym położonym na dnie jamy ustnej i pokrytym śluzówką. Od dołu wchodzą do języka mięśnie zewnętrzne, naczynia krwionośne i nerwy. Śluzówka języka jest wilgotna, różowa, pokryta licznymi brodawkami językowymi. Brodawki języka to wyrostki tkanki łącznej, które wystają ponad powierzchnię śluzówki i są pokryte nabłonkiem wielowarstwowym płaskim. U człowieka występuje sześć rodzajów brodawek, które dzielimy na brodawki mechaniczne (służą do pobierania, rozdrabniania pokarmu) oraz brodawki smakowe (zawierające kubki smakowe):
Mechaniczne:
Smakowe:
KUBKI SMAKOWE