Narządy zmysłów

Narządy zmysłów, czyli jak komunikujemy się ze światem    

Zobacz też: Język

ZMYSŁ SMAKU


SMAK – jeden z podstawowych zmysłów dostępnych organizmom, służący do chemicznej analizy składu pokarmu. U wielu organizmów smak i węch nie są oddzielone.

Odczuwany smak pokarmów zależy nie tylko od receptorów smakowych, ale również węchowych. Ludzie mają 5 rodzajów receptorów smakowych, odpowiadających z grubsza ważnym grupom substancji chemicznych znajdujących się w pożywieniu:

Od niedawna postulowana jest też zdolność do wykrywania smaku niektórych kwasów tłuszczowych.


SMAK CZŁOWIEKA W LICZBACH:

SMAK CZŁOWIEKA W LICZBACH

Liczba smaków

5

Liczba kubków smakowych

~10000

Liczba receptorów smakowych w każdym kubku

50-150

Próg wrażliwości na smak słony (NaCl)

0,5 g/dm3

Czas reakcji na smak słony

~0,3 s

Próg wrażliwości na smak słodki(sacharoza)

4 g/dm3

Próg wrażliwości na smak kwaśny (HCl)

0,02 g/dm3

Próg wrażliwości na smak gorzki (chinina)

0,0003g/dm3

Czas reakcji na smak gorzki

~1 s


CIEKAWOSTKA

 

Osoby, które podczas eksperymentów medycznych były poddawane działaniu słabego prądu elektrycznego przepływającego przez język, odczuwały smak określany jako "metaliczny". Prawdopodobnie źródłem tego odczucia był jednak nie kolejny typ receptorów smakowych, lecz sam fakt podrażnienia receptorów przez przepływający prąd elektryczny.


Zobacz też: Zmysł smaku

JĘZYK

JĘZYK – wieloczynnościowy narząd, twór mięśniowy jamy gębowej kręgowców. Głównym zadaniem języka jest podsuwanie pokarmu pod zęby, mieszanie pokarmu w czasie żucia i przesuwanie kęsów pokarmu do gardła, lecz niektóre gatunki używają go również do innych celów. Dla przykładu:

  • wiele gadów używa języka jako organu węchowego
  • u ssaków język przyczynia się do wytwarzania podciśnienia w jamie ustnej, umożliwiającego ssanie, stanowi też narząd zmysłu smaku i dotyku
  • człowiek używa języka do artykulacji mowy (patrz język).

BUDOWA JĘZYKA


Język jest wałem mięśniowym położonym na dnie jamy ustnej i pokrytym śluzówką. Od dołu wchodzą do języka mięśnie zewnętrzne, naczynia krwionośne i nerwy. Śluzówka języka jest wilgotna, różowa, pokryta licznymi brodawkami językowymi. Brodawki języka to wyrostki tkanki łącznej, które wystają ponad powierzchnię śluzówki i są pokryte nabłonkiem wielowarstwowym płaskim. U człowieka występuje sześć rodzajów brodawek, które dzielimy na brodawki mechaniczne (służą do pobierania, rozdrabniania pokarmu) oraz brodawki smakowe (zawierające kubki smakowe):


Mechaniczne:

  • nitkowate (najmniejsze i najliczniejsze),
  • stożkowate,
  • soczewkowate,

Smakowe:

  • grzybowate (większe),
  • okolone (największe),
  • liściaste (występują z boku języka).

KUBKI SMAKOWE


Język

 

    1. gorzki
    2. kwaśny
    3. słony
    4. słodki
Copyright © 2008 Wykonanie szablonu: GRX.pl